ALİ RIZA ÖNDER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALİ RIZA ÖNDER

1913-1987

 

 

     Ali Rıza Önder 1913 yılında Erbaa’da doğmuştur; babası Erbaa eşrafının tanınmış tüccarlarından İmamzâde Şevki Bey olup annesi Nigar Hanım’dır. Şevki Bey ve Nigar Hanım’ın dört çocuğundan en büyüğüdür.

     İlkokul ve ortaokulu Erbaa’da bitirip 1928 yılında İstanbul Şişli Terakki Lisesinden mezun olur. İyi derecede Fransızca, Farsça, Arapça ve Osmanlıca bilen Ali Rıza Bey tahsil hayatından sonra memleketi Erbaa’da babası İmamzâde Şevki Bey’le tütün ticareti ve manifatura işiyle ticaret hayatına atılır. İmamzâde (İmamoğlu) olarak anılan aile soyadı kanunuyla Önder soyadını alır.

     Ali Rıza Önder 09.11.1939 tarihinde askerlik hizmetini bitirir. 1943 yılında Tokat eşrafından Bozoğlu ailesinin kızı Hatice Hafide Hanım’la evlenir. 1949 yılında kızları Gülsezer,  1952 yılında oğulları Ahmet dünyaya gelir. 1953 yılında babasının ölmesi sebebiyle İstanbul’da bulunan Paşabahçe Tuğla- Kiremit Fabrikasının yönetimini üstlenir. 1959-1960 yılları arasında 8 ay süreyle Erbaa Belediye Başkanlığı yapar. Vefatına kadar ticaret hayatı devam eder.

     Hayırsever, insanlara yardımcı kişiliğiyle bilinen Ali Rıza Önder 03.02.1987 tarihinde vefat eder.

     Eğitime önem veren Önder ailesinin okulumuz arsasını Milli Eğitim Bakanlığına bağışlaması ile ilçemiz yeni bir anaokulu kazanmıştır. Önder ailesine okulumuz yapımında vermiş olduğu katkılarından dolayı teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.

 

Ali Rıza Önder Anaokulu

 

 

 

 

 

 

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 4  kişi beğendi